Prof. Dr. Özay Özkaya
TR DE EN

P.R.P. Uygulaması



P.R.P. “Platelet Rich Plasma yani platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Platelet ya da trombosit denilen hücrelerin içlerindeki granüller çok sayıda büyüme faktörü içermektedir. Bu büyüme faktörleri, kollejen sentezleyen hücrelerden, cildin yenilenmesini sağlayan hücrelere kadar pek çok hücrenin aktive edilmesini ve enjeksiyon yapılan bölgeye göç etmesini sağlamaktadırlar.

Bu özelliği ile trombositler insan vücudunda yara iyileşmesinde en önemli role sahip hücrelerden birisidir. Trombositten zengin plazma elde edilebilmesi için, kişinin kendisinden küçük miktarda kan alınarak, alınan kan özel bir tüp aracılığı ile yine özel bir makinada santrifüj işlemine tabi tutularak bileşenlerine ayrılır. U bileşenler kan elemanları, Trombositten zengin plazma ve trombositten fakir plazma olarak üç bölüme ayrılır.

20 ml’lik kandan ortalama olarak 2 cc PRP elde edilirken, geri kalan kan kanın özel bir tüpe konularak santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması kanından elde edilmektedir. Bu uygulama bir kişiden ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.

 

 

P.R.P. nasıl elde edilir?

PRP tedavisinde 8-20 cc arasında değişen miktarlarda kan alınarak özel tüplere konulur. Alınan kanın miktarı tüpün özelliklerine göre değişir. Özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, pıhtı hücrelerinden zengin plasma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir. Özel tüpler olmadan elde edilen plasmada pıhtı hücreleri 200 bin civarında kalır. Bu sayı cildi yenilemekte yeterli bulunmaz. PRP tedavisinde kanın konulduğu özel tüpler sayesinde bir milyon pıhtı hücresi içeren plasma elde edilebilir.

 

P.R.P. nasıl etkili olur?

Cildimizde bir yer yaralandığı zaman dokunun onarılması için bu bölgeye önce pıhtı hücreleri gelir. Bölgeye gelen pıhtı hücreleri büyüme faktörleri salgılayarak kök hücreleri bu bölgeye çeker ve dokunun onarılmasını başlatır. PRP yönteminde, pıhtı hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma cildin onarılmasını tetikleyerek cildi yenilemektedir.

 

P.R.P. kimlere uygulanmaz?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, yapılacak alanda infeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

 

P.R.P. tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları geç görülür. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte yenilenmeye bağlı ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür.

 

P.R.P. Ne Kadar Süre İş Ve Sosyal Yaşamı Etkiler?

PRP tedavisi sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Ciltte sosyal ve iş yaşamını engelleyecek bir görüntü olmaz. Bazen yapılan iğnelere bağlı küçük ve geçici morluklar olabilir. İşlemden sonra buz tutmak, arnika veya K vitaminli kremler kullanmak bu yan etkiyi hafifletir. Morluklar ertesi gün görülür. Kapatıcı makyaj malzemeleri ile kolayca kapatılabilir.



AMELİYATSIZ ESTETİK


İletişim Bilgileri

info@drozayozkaya.com

Harbiye Mahallesi, İnayet Apt, Teşvikiye Cd.
No:43, Kat:2, 
34367 Şişli / İstanbul

Takip Edeyim

Hızlı İletişim

KVKK Aydınlatma Metni  ve  Gizlilik Politikası

Bu sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz


© 2024 Prof. Dr. Özay Özkaya.

 

Please publish modules in offcanvas position.