Liposuction / Yağ Alma
Liposuction ameliyatı, bölgesel yağlanmaların kalıcı olarak giderilmesi ve vücut hatlarının estetik bir forma kavuşturulması için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu yöntem, spor ve diyete rağmen erimeyen yağ depolanmaları için etkili bir çözümdür. Prof. Dr. Özay Özkaya tarafından uygulanan VASER, LASER ve lipomatik teknikleri, hastaların ihtiyaçlarına göre özelleştirilir.
Liposuction ameliyatı, hastaların en merak ettiği ve diğer estetik ameliyatlar da olduğu gibi “İyi ki yaptırmışım” dediği ameliyatlardan biridir. Öncelikle belirtmek isterim: liposuctionun bir zayıflama yöntemi değil, estetik şekillendirme işlemidir. Bazı hastalar yıllarca diyet ve spor yapsalar da bel hattının olmamasından, göbek deliğinin altındaki yağ depolanmasından, simitlerden, kalın kollardan ve kalın bacaklardan şikayet ederler. Bu hastalar belli miktarda kilo kaybetse bile, genetic kodlama nedeniyle bölgesel olarak şikayet ettikleri alanlarda hep bir yağ depolanması kalır. Genetik olarak kodlanmış inatçı yağ depolanmasının spor ve diyetle yok edilmesi gerçekten zordur.
Bazı hastaların ise asimetrik yağlanması vardır. Bu hastalarda bacaklar çok ince ama geniş bir karın, ya da üst beden ince ama bacaklar kalın olabilir. Üst beden ile alt beden uyumsuzluğunun tedavisinde de liposuction sık kullandığımız yönmetmlerden biridir.
Liposuction, vücudunuzun her hangi bir yerinde biriken, spor ve diyete rağmen veremediğiniz, ya da yıllardır sabit kiloda olmanıza ve şişman olmamanıza rağmen, kıyafetlerden taşan yağlanması olan hastalarda, yağların özel teknikler ile eritilip, dışarıya kalıcı olarak alınmasını kapsayan bir ameliyattır.
Liposuction ile sağlanan vücut şekillendirme sonrasında yapılan sporlar, çok daha kısa sürede belirgin bir atletik yapıda görünmenizi sağlar. Bazı hastalarda, liposuction ameliyatı ile belirgin karın kası, kol kası görüntüsü oluşturmamız da mümkün olabilmektedir.
Liposuction hakkında sıkça duyduğunuz, vaser liposuction, laser liposuction, lipomatik… gibi yöntemlerin hepsi “yağların vücut içinde eritilip özel vakum sistemi ile dışarıya alınma” temeline dayanır. Ben her üç yöntemi de yani VASER, LASER, J plasma VE LİPOMATİK…..ile liposuction uygulamaktayım.
Lazer Liposuction mı Vaser Liposuction mı?
Hastanın yağlanma bölgesi, deri kalitesi, yaşı, yağlanma miktarı ve kaç bölgede çalışacağıma (Örneğin basenler bir bölge, karın alt kısmı bir bölge, karın alt kısmı bir bölge, simitler ayrı bir bölgedir. Her bölgedeki yağlanma şekli farklı olabilmektedir) göre hastaya hangi yöntem ile liposuction yapacağıma karar veriyorum. Bazı hastalarda birden fazla yöntem kombine edilebiliyor. Yani Vaser ve Laseri aynı hastada kullandığım da oluyor.
Yöntemi seçtikten sonra, hastadan ortalama kaç litre yağ alınacağını hesaplamak gerekiyor. Bir hastadan kilosunun %10’nundan fazla miktarda (Örneğin 60 kg’lık bir hastada 6 lt’den fazla) liposuction ile almak, hastada ciddi tıbbi sıkıntılar doğurabileceğinden dolayı, alınacak yağ miktarının güvenli limitlerde tutulmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
Liposuction ameliyatı yazın yapılabilir mi? En çok aldığımız sorulardan biri...
Liposuction ile ilgili merak edilenler:
- Ameliyat süresi: Alınacak olan yağ miktarına gore, 2-5 saat arasında değişmektedir
- Hastanede kalma süresi: 1 gün
- Ağrım düzeyi: Hiç ağrınız olmayacak, artık ağrı/acı geride kaldı
- Korse kullanım süresi: 6 hafta
- İşe başlama zamanı: Ameliyattan 5-7 gün sonra (Alınacak yağ miktarı 2 litreden az ise, 2 gün sonra)
- Banyo ne zaman yapabileceğim: 4-7 gün arasında ilk banyonuzu yapabilirisiniz
- Dikiş alımı: Liposuction ameliyatı sonrasında, çok minik delikler kullanıldığı için, dikilecek bir kesi kesi ve dikiş oluşmaz.